Donker versus Licht

Gepubliceerd op 19 december 2019 om 13:09

De dagen worden steeds korter; ’s Morgens duurt het lang voordat de zon zich laat zien en ’s avonds is ze zo weer verdwenen, het is guur en koud. De welbekende donkere dagen voor kerst.

 

Gelukkig hangt er overal flink wat feestverlichting en zijn er lampjes in de bomen, sterren in de straat. We laten ons niet kisten, wat nou donker? We maken het licht! Weg met het donker, licht moet het zijn!

Ook bij mij gaat sneller een lampje aan en trek ik de gordijnen eerder dicht; zo houd ik het donker lekker buiten. Binnen maak ik het warm en gezellig met kaarsen en een brandend haardvuurtje op zijn tijd. En dan lijkt het net alsof het minder donker is. Maar is het donker echt weg?

De waarde van licht merk je pas echt als het donker is. Een fel brandende lamp merk je in het volle zonlicht niet op. In het donker is, heb je licht nodig. Zonder licht kun je namelijk niets zien, weet je niet waar je bent en kun je zelfs verdwalen (al zal dat in Nederland wel meevallen, daar schijnt altijd wel ergens licht). Licht krijgt zijn waarde door het donker. Licht is van levensbelang.

Hoe werkt het dan in je binnenwereld. Ook daar kan het behoorlijk donker zijn, toch? Dan kun je ‘gordijnen’ gebruiken om je voor dit donker af te sluiten of je steekt lekker veel ‘lampen’ aan; geen donker meer te zien, hup weg er mee! Was het maar zo’n feest. Hoe verleidelijk is het om het donker te negeren, of te ontkennen, of te bedekken zodat je jouw nare gedachten en gevoelens niet meer hoef te voelen, je ogen ervoor sluit. Is het donker dan echt weg?

Kan het ook anders? Je zou ook een lichtje aan kunnen doen, met je meenemen het donker in, zodat je niet verdwaalt. Of je zoekt naar het baken in de verte en focust daarop terwijl je door het donker gaat.

Op weg zijn als het licht is blijft makkelijker dan wanneer het donker is. Maar ook in het donker is er een weg en zijn er ‘lichtjes’ die je bij kunnen schijnen. Licht geeft hoop.

Heb jij zicht op het licht in het donker?

https://www.youtube.com/watch?v=reAlJKv7ptU


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.